Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.
Merendeel recente hypotheeksluiters maakt zich geen zorgen om maandlasten door coronacrisis
Er zijn verschillen tussen leeftijdsgroepen; hoe jonger de hypotheeksluiter, hoe meer zorgen om de maandlasten van de nieuwe hypotheek. Dat geldt ook voor consumenten die bij aanvraag onzeker waren over financiering en mensen die toen ook consumptief krediet hebben gebruikt. Dit blijkt uit consumentenonderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Aan deze AFM Consumentenmonitor deden 600 hypotheeksluiters mee die in de afgelopen zes maanden een nieuwe hypotheek afsloten. In deze online vragenlijst waren ook enkele vragen opgenomen over de gevolgen van de huidige coronacrisis voor de nieuwe hypotheek. Het onderzoek is uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Ipsos en wordt later in zijn geheel gepubliceerd.
Zorgen om maandlasten
Een op zeven (15%) recente hypotheeksluiters maakt zich zorgen om de maandlasten door de coronacrisis. Een op de vijf (21%) antwoordt neutraal en twee derde (65%) maakt zich geen zorgen om zijn of haar hypotheeklasten door de coronacrisis. Voor de stelling ‘De corona/COVID-19 crisis heeft geen effect op mijn nieuwe hypotheek’ ziet de AFM een vergelijkbare verdeling.
Vooral zorgen bij hypotheeksluiters tot 35 jaar
Het aandeel dat zich zorgen maakt over de maandlasten, verschilt niet statistisch significant tussen starters (18% maakt zich zorgen), doorstromers (11%), oversluiters (17%) of verbouwers (13%).
Er zijn wel verschillen tussen leeftijdsgroepen; 22% van de recente hypotheeksluiters die jonger is dan 35 jaar maakt zich zorgen om de maandlasten. Voor 55+'ers is dit 4%. Er is een duidelijk verband: hoe jonger de hypotheeksluiter, hoe meer zorgen om de maandlasten van de nieuwe hypotheek.
Ongeveer een derde van de respondenten verkeerde bij de aanvraag van de hypotheek enigszins in onzekerheid of de leningsaanvraag door de geldverstrekker geaccepteerd zou worden. Van deze groep maakt ruim een kwart zich nu door het coronavirus zorgen om de maandlasten. Bij de groep die stelde dat inkomen en waarde van de woning geen obstakel vormden voor de nieuwe hypotheek, is 8% bezorgd over de maandlasten.
In aanvulling op de hypotheek, heeft 14% ook consumptief krediet gebruikt voor de financiering. Van deze groep maakt 27% zich zorgen over de maandlasten.
Inkomensrisico’s door corona
De coronacrisis toont aan dat het bij de verstrekking en advisering van een nieuwe hypotheek van essentieel belang is om navraag te doen naar -en rekening te houden met- de bestendigheid van het inkomen.
Consumenten met vragen kunnen contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten via het contactformulier op de website.
Journalisten kunnen contact opnemen met Yolanda Bieckmann, woordvoerder AFM, via 020-797 24 35 of yolanda.bieckmann@afm.nl.
Contact bij dit artikel
Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?
Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.