Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Steven-Hu-400x200
Nieuws 18/04/19

‘Met beleggen heeft het niks te maken’

Zijn binaire opties en CFD’s geschikte producten voor retailbeleggers? Voor de AFM was het al snel duidelijk dat beleggers in binaire opties en ook bepaalde CFD’s vaker het schip ingingen dan dat ze er met de zilvervloot er vandoor gingen. Vanaf 19 april 2019 komt daar wat de AFM betreft definitief een einde aan. Steven Hu, toezichthouder Lenen, Sparen en Retailbeleggen: ‘Met de invoering van nationale regelgeving voor het verbod op de verkoop van binaire opties en beperkingen aan de verkoop van CFD’s aan retailbeleggers bereiken we een mijlpaal.’

Wat er aan vooraf ging

‘Al in 2011 waarschuwden ESMA, de Europese Autoriteit voor effecten en markten, en de AFM voor speculatieve beleggingsproducten als CFD’s. Er waren veel klachten over aanbieders die niet uitbetaalden of over transactieprijzen die niet op een transparante manier werden vastgesteld. Omdat het om een Europa-breed probleem ging, zochten de AFM en andere nationale toezichthouders in 2015 de samenwerking binnen ESMA op om het probleem tegen te gaan. De AFM heeft met haar voorzitterschap van de Investor Protection and Intermediairies Standing Committee (IPSIC) binnen ESMA hierin een leidende rol gehad.

Aanvankelijk werden de ergste, en vaak frauduleuze, praktijken aangepakt, maar het probleem was hiermee niet opgelost. Ook als de bestaande regels wel werden nageleefd, bleef de bezorgdheid bestaan dat driekwart of meer van de beleggers geld verliezen of zelfs met een restschuld achterblijven. Ondertussen bleven de klachten van consumenten binnen komen. Er was dus meer nodig dan alleen de handhaving van de bestaande regels.

Met beleggen heeft het niks te maken

Binaire opties hebben meer gelijkenis met een kansspel dan met een belegging. Het kopen van een binaire optie is te vergelijken met een kop-of-munt-weddenschap. Kop: u verliest €1 euro. Munt: u wint €0,90 cent. Ik verwacht dat weinig mensen dit een aantrekkelijke weddenschap vinden. Toch zijn er duizenden mensen in Nederland die binaire opties kochten, vaak via het internet. Met een laag bedrag kun je al instappen waarbij de verleiding groot is om steeds meer in te leggen. Maar veruit de meeste beleggers kwamen bedrogen uit. De aanbieding is geen kop-of-muntspel, maar een gok of de beurs gaat stijgen of dalen in de komende 10 minuten. Met beleggen heeft dit niks te maken. Als consumenten een gokje willen wagen, kunnen ze dat beter doen in een casino. Daar maken ze in ieder geval een bewuste keuze om te gokken en wordt gelet op kansspelverslaving. Ook bepaalde CFD’s hebben een zeer speculatief karakter. Het gaat dan vooral om CFD’s met hoge hefbomen.  

Europese regelgeving

De oplossing kwam met de productinterventiebevoegdheid van Europese regelgeving: MiFID II/MiFIR. ESMA en de nationale toezichthouders kregen per 3 januari 2018 de bevoegdheid om de verkoop van producten te verbieden of te beperken. ESMA nam het voortouw door per 2 juli 2018 de verkoop van binaire opties aan retailbeleggers tijdelijk te verbieden en per 1 augustus 2018 de verkoop van CFD’s aan retailbeleggers tijdelijk te beperken. Hoewel de tijdelijke ESMA-maatregelen effectief zijn, ziet het er niet naar uit dat de zorgen over CFD’s en binaire opties op korte termijn en uit zichzelf weggaan. Vandaar dat de AFM nu als een van de eerste toezichthouders in Europa met deze meer permanente maatregelen komt.   

Wat de toekomst brengt

Ik denk dat veel marktpartijen zich nu afvragen of wij onze bevoegdheid ook zullen gebruiken om de verkoop van andere producten te verbieden of te beperken. De AFM heeft zich bijvoorbeeld in het verleden vaak kritisch uitgelaten over op crypto gebaseerde producten en turbo’s. We blijven de ontwikkelingen rondom deze en andere producten kritisch volgen, want zoals iedere rechtgeaarde Spider-Man fan weet: with great power comes great responsibility.’

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.