Terug

Ponzi- en piramidefraude

Iedereen herinnert zich Madoff nog wel, de oplichter die miljoenen heeft afgetroggeld van goedgelovige beleggers. Bij Madoff was er sprake van ponzifraude (vernoemd naar Charles Ponzi die in 1920 voor deze vorm van fraude werd gearresteerd). Bij ponzifraude worden schijnbaar succesvolle beleggingen aangeboden met een goed rendement. Het geld dat beleggers inleggen wordt echter niet geïnvesteerd maar verdwijnt in de zakken van de oplichter.

Het kan een tijd duren voordat de ponzifraudeur door de mand valt. Als er genoeg nieuwe investeerders blijven deelnemen, wordt hun bijdrage gebruikt om de uitkeringen te betalen. Op het moment dat er te weinig nieuwe beleggers bijkomen of als te veel beleggers hun ingelegde geld terugvragen, wordt de fraude zichtbaar.

Piramidefraude lijkt op ponzifraude. Bij piramidefraude wordt een mogelijkheid geboden om snel veel geld te verdienen. Aan een investering wordt een hoog rendement gekoppeld. De bestaande deelnemers moeten vervolgens zelf nieuwe investeerders binnenhalen. Er is echter geen sprake van een echte belegging. De rendementen worden betaald uit de inleg van nieuwe investeerders. Als er te weinig nieuwe deelnemers zijn, stort de piramideconstructie in en zijn de meeste deelnemers hun geld kwijt.

Hoe herken je dit soort fraude?

Hoog rendement tegen weinig risico
Een gegarandeerde belegging met een hoog rendement is vaak te mooi om waar te zijn.

De aangeboden belegging staat niet onder toezicht
Fraudes worden vaak opgezet in een beleggingsvorm die niet onder toezicht valt. Controleer altijd vooraf of een aanbieder onder toezicht staat van de AFM. Twijfel je? Neem dan altijd contact op met het Meldpunt Financiële Markten.

Stabiele uitkeringen
Beleggingen variëren meestal in rendement. Als een belegging een (hoog) stabiel rendement belooft voor een langere tijd, dan moet je argwanend zijn.

Verzoek om herinvestering
Vaak beloven fraudeurs je een nog hogere beloning als je je rendementen opnieuw investeert in plaats van deze op te nemen.

Professionele organisatie
De fraudeur maakt vaak gebruik van gelikte websites, met gekochte reclamefoto’s en wervende teksten. Het lijkt daardoor te gaan om een professionele organisatie.

Ingewikkelde strategieën
Vaak worden er beleggingen aangeboden met onbegrijpelijke strategieën. Vermijd daarom beleggingen die je niet snapt.

Informatie delen

Delen via: deel
Alle onderwerpen over waarschuwingen

Betaalpasfraude en oplichting bij online bankieren

Phishing

Vooraf betalen voor lening

Ponzi- en piramidefraude