Terug

Vergelijkingssites

Op internet staan verschillende vergelijkingssites. Via deze sites kun je producten (bijvoorbeeld op basis van prijs of productvoorwaarden) met elkaar vergelijken. Het is meestal geen persoonlijk advies; je zult zelf moeten kiezen welk product in de getoonde ranglijst het beste bij jouw situatie past.

Execution only (afsluiten zonder advies)

Er bestaan wel vergelijkingswebsites die advies (mogen) geven over bepaalde producten, maar de meeste vergelijkingssites mogen dit niet. Zij zijn alleen ‘bemiddelaar’. Dat wil zeggen dat je via hen producten bij een aanbieder kan afsluiten, maar ze geen advies (mogen) geven. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor je productkeuze en koopt een product zonder advies. Dit noemen we ‘execution only’.

Hoe is vergelijking tot stand gekomen?

Als je gebruik maakt van een vergelijkingswebsite, ga dan na hoe de vergelijking tot stand is gekomen.

  • Hoeveel producten en/of aanbieders zijn er meegenomen in de vergelijking? 
  • Hoe is de vergelijking tot stand gekomen? Als dat alleen op basis van prijs gebeurt, zet dan zelf of met hulp van een adviseur, de voorwaarden tegenover elkaar om tot een goede vergelijking te komen. 
  • Een vergelijkingssite moet duidelijk vermelden hoe aanbieders van financiële producten haar belonen. Als een vergelijkingssite een beloning ontvangt, bijvoorbeeld voor de aankoop van een product of dienst via de website of het opnemen van producten in de vergelijking, dan kan het financieel voordelig zijn om deze producten aan te prijzen.

Deze informatie moet in duidelijke taal gemakkelijk vindbaar zijn op de vergelijkingssite.

Tips over vergelijkingssites

Tip 1: Gebruik meerdere vergelijkingssites voordat je een keuze maakt

Vergelijkingssites hanteren hun eigen methode voor het maken van een vergelijking. Ook kunnen vergelijkingssites onderling in prijs verschillen voor exact hetzelfde product, bijvoorbeeld doordat ze een andere prijs hebben afgesproken met een bepaalde bank of verzekeraar. De uitkomsten van de vergelijking kunnen daarom per vergelijkingssite verschillend zijn. Ook verschilt de dienstverlening per vergelijkingssite. Maak daarom bij verschillende vergelijkingssites een vergelijking voor hetzelfde product.

Tip 2: Let niet alleen op prijs, maar ook op kwaliteit

Kijk niet uitsluitend naar de prijs, maar ook naar de kwaliteit van producten of dienstverlening. Kijk bijvoorbeeld naar de hoogte en type dekking, de hoogte van het eigen risico en de dienstverlening van de website. Het is nuttig om hiervoor een vergelijkingssite te gebruiken die ook de kwaliteit meeweegt in de vergelijking.

Tip 3: Bekijk niet alleen de top 3

Veel vergelijkingssites tonen een ranglijstwaarin alleen producten worden getoond van aanbieders die de site betalen wanneer het product via de vergelijkingssite wordt afgesloten. Klik daarom altijd op het overzicht met alle verzekeringen, zodat je zeker weet welk product het best passend is bij jouw situatie. Het kan dan zijn dat je dit product niet kunt afsluiten bij de betreffende vergelijkingssite, maar misschien wel bij een andere website of direct bij de bank of verzekeraar.

Tip 4: Let op bij kortingen

Bij sommige producten wordt je een korting of cadeau aangeboden. Kijk in het geval van kortingen goed naar de manier waarop deze korting wordt gegeven. Is dit bijvoorbeeld een eenmalige korting, of hoef je maandelijks minder te betalen? En zit de korting al verwerkt in de getoonde prijs? Lees goed hoe de korting wordt verwerkt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je het product eenmaal hebt afgesloten.

Tip 5: Pas op voor ‘advertentiesites’

Er zijn ook websites die jou de indruk willen geven dat ze een (persoonlijke) vergelijking maken, maar dat niet echt doen. Ze vragen geen persoonlijke gegevens (zoals een geboortedatum, postcode of kenteken) op en/of inventariseren geen wensen van jou zelf (zoals hoogte van het eigen risico en type dekking). Hierdoor is de vergelijking niet van toepassing op jouw specifieke situatie of wensen en biedt dus geen toegevoegde waarde. Vraagt een website jou niet om informatie in te vullen, dan heb je waarschijnlijk met een ‘advertentiesite’ te maken. Websites die een (persoonlijke) vergelijking voor je maken, moeten een vergunning hebben van de AFM.

Tip 6: Ga na wat een vergelijkingssite van jou moet weten om een goede vergelijking te maken

Om een vergelijking zo goed mogelijk aan te laten sluiten op jouw specifieke situatie en wensen is het belangrijk dat een vergelijkingssite voldoende informatie bij je opvraagt. Per vergelijkingssite kan het verschillen welke wensen of persoonsgegevens zij gebruiken om voor jou producten te vergelijken. Ook zijn soms gegevens standaard voor jou ingevuld door de vergelijkingssite. Ook dan is het belangrijk om zelf na te denken of deze vooraf ingevulde gegevens wel op jou van toepassing zijn. Door verschillende opties aan of uit te zetten in de vergelijking kun je zien wat de invloed van bepaalde dekkingen is op de prijs van het product. Voor een zorgverzekering kun je bijvoorbeeld kijken naar het verschil in prijs als je voor acht behandelingen bij een fysiotherapeut kiest, of voor twaalf behandelingen. Of je kunt naar het verschil in prijs kijken als je helemaal geen dekking wilt voor fysiotherapie. Dit is een handige manier om uit te vinden welke wensen je hebt, en wat de kosten hiervoor zijn.

Tip 7: Bedenk wat je verwacht van een vergelijkingssite

Wat wil je dat de site jou biedt? Per vergelijkingssite kan de dienstverlening verschillen. Vergelijkingssites die een vergunning hebben van de AFM geven hier informatie over.
Zij zijn verplicht om op hun website de onderstaande vragen te beantwoorden:

  • wat doet de vergelijkingssite voor jou? De service die vergelijkingssites zelf bieden loopt uiteen. Biedt de vergelijkingssite alleen een vergelijking, of kun je het product ook afsluiten via de vergelijkingssite? Met sommige vergelijkingssites kun je telefonisch contact opnemen als je vragen hebt. Anderen verwijzen je bij vragen door naar de bank of verzekeraar
  • waaraan verdient de vergelijkingssite geld? Vergelijkingssites ontvangen vaak een vaste of variabele vergoeding als jij via hen een product afsluit bij een bank of verzekeraar. Ook kunnen vergelijkingssites een vergoeding krijgen als jij alleen wordt doorgeleid naar de website van de bank of verzekeraar. Vergelijkingssites zijn niet verplicht om te vertellen welk bedrag ze krijgen. Wel moeten ze uitleggen waar ze hun geld mee verdienen
  • hoe komt de vergelijking tot stand? Vergelijkingssites hanteren hun eigen methodes voor het maken van een vergelijking. Sommigen vergelijkingssites vergelijken alleen op prijs, andere vergelijkingssites nemen ook de kwaliteit van het product mee in de vergelijking. Bijvoorbeeld door een prijs-kwaliteitscore. Let naast de prijs ook op de kwaliteit van financiële producten
  • hoe volledig is de vergelijking? Vergelijkingssites nemen verschillende producten van verschillende banken of verzekeraars mee in hun vergelijking. Voor jou moet duidelijk zijn of de vergelijking beperkt is tot een specifieke groep banken en verzekeraars of tot een beperkt aantal financiële producten.

Informatie delen

Delen via: deel
Alle onderwerpen over advies