Terug

Bedenktijd

Je hebt een financieel product afgesloten. Je hebt je handtekening gezet en opeens slaat de twijfel toe. Je wilt er vanaf. Of dat kan, hangt af van de omstandigheden waaronder je het product hebt afgesloten.

Buiten de verkoopruimte of koop op afstand

Als je het product hebt afgesloten buiten de verkoopruimte (bijvoorbeeld aan de deur) of via koop op afstand (via internet of telefonisch) dan heb je vaak recht op een bedenktijd.

Over het algemeen geldt het volgende:

  • Een consument mag binnen veertien kalenderdagen de overeenkomst ontbinden, zonder boete en zonder opgave van redenen. Die veertien dagen gelden vanaf het moment waarop de overeenkomst is aangegaan. Of, als dit later is dan de veertien dagen na sluiten van de overeenkomst, vanaf de dag waarop de consument de informatie over het product van de financiële onderneming heeft ontvangen.
  • Voor levensverzekeringen geldt een termijn van dertig dagen. Dat wijkt dus af van het punt hierboven.

Let op! Zorg er voor dat je tijdig en schriftelijk opzegt.

Bedenktijd bij advies

De genoemde bedenktijd voor het financiële product geldt ook als je het product afsluit tijdens een adviesgesprek.

Heeft op jouw verzoek een adviesgesprek plaatsgevonden en ben je over de kosten van het advies vooraf geïnformeerd? Dan kunnen er wel advieskosten bij jou in rekening gebracht worden. Ook als je na het gesprek besluit om geen product af te sluiten óf als je gebruik maakt van de bedenktijd, krijg je een factuur voor advieskosten. Lees meer over kosten bij advies. 

Bij consumptief krediet werkt het anders. Bij het afsluiten van deze lening betaal je geen advieskosten.

Informatie delen

Delen via: deel
Alle onderwerpen over advies