Terug

Execution only (afsluiten zonder advies)

Heb jij veel kennis of ervaring met financiële producten en geen behoefte aan advies? Dan kun je kiezen voor ‘execution only’. Dit betekent dat je, zonder hulp van een adviseur, een product afsluit.

Execution only niet voor iedereen geschikt

Een verkeerde keuze kan grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld omdat je onverwacht aan het einde van de looptijd van je hypotheek een restschuld overhoudt of je pensioenaanvulling lager blijkt te zijn dan gedacht.

Ook als er geen advies wordt gegeven krijg je te maken met kosten, namelijk voor het daadwerkelijk afsluiten van het product. In de regel zijn deze kosten wel lager dan het bedrag voor een volledig adviestraject.

De kennis- en ervaringstoets

Om te bepalen of je in staat bent om zonder advies een financieel product af te sluiten moet je eerst een kennis & ervaringstoets doen. De kennis- en ervaringstoets is verplicht voor bijna alle financiële producten die onder het provisieverbod vallen, zoals een hypotheek, een pensioenaanvulling of een
arbeidsongeschiktheidsverzekering.

De toets stelt je vragen over het financiële product en de risico’s hiervan. Deze toets is bedoeld om te kijken of je voldoende bewust bent van de risico’s en de gevolgen voor je eigen financiële situatie. De uitkomst van de toets kan je helpen bij de inschatting of het wel of niet verstandig is een product aan te schaffen zonder advies. Er is geen standaardtoets, deze kan dus per financiële dienstverlener verschillen.

De uitslag van de toets is niet bindend. Dat betekent dat je wanneer je niet slaagt voor deze toets, je er vaak toch voor kan kiezen een product zelf af te sluiten. Goedkoop kan duurkoop worden als achteraf blijkt dat je het verkeerde product hebt afgesloten.

Vragen die je jezelf kan stellen zijn:

  • Weet je hoe het product werkt, wat de voorwaarden zijn en weet je of dit past bij je eigen (financiële) situatie? 
  • Wat gebeurt er met je financiële producten, bijvoorbeeld een hypotheek, als je gaat scheiden, jij of je partner werkeloos of arbeidsongeschikt wordt? Weet je of je de maandlasten van je hypotheek dan bijvoorbeeld nog kan betalen?
  • Weet je hoeveel pensioen je gaat ontvangen en hoeveel aanvulling je zou willen opbouwen? 
  • Is je hypotheek aan het einde van de looptijd afgelost of moet je naast de hypotheek zelf nog vermogen opbouwen?

Informatie delen

Delen via: deel
Alle onderwerpen over advies