Go to content
""
Artikel 10/09/24

Ook bij eerbiedigende werking is communicatie nodig

Als de huidige pensioenregeling wordt ‘geëerbiedigd’ kan dit voor deelnemers onverwachte effecten hebben op hun pensioenopbouw. Wanneer deelnemers bijvoorbeeld van baan veranderen en overgaan naar een regeling met een andere, vlakke premiestaffel kan dit nadelig uitpakken voor hun pensioen. Informeer deelnemers daarom tijdig en duidelijk over de mogelijke gevolgen van eerbiedigende werking, ook wanneer zij uit dienst treden. 

Uit ons 'Sectorbeeld pensioenen'  blijkt dat in 2022 bijna 1,3 miljoen actieve deelnemers pensioen opbouwen in een premieregeling met een staffelvolgende premie. Uit gesprekken met verzekeraars, ppi’s en pensioenadviseurs blijkt dat bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel voor veel van deze regelingen eerbiedigende werking wordt toegepast. Deelnemers die op dat moment in dienst zijn, behouden dan de met de leeftijd stijgende (de ‘staffelvolgende’) premie, ook ná 2028. Voor deze werknemers vindt dus geen overgang plaats naar een vlakke premie. 


""


Dat kan negatieve gevolgen hebben wanneer deze deelnemer bijvoorbeeld van baan verandert. Hij verliest dan de oplopende staffel en komt terecht in een nieuwe regeling met een vlakke staffel. Mogelijk kan hij dan geen gebruikmaken van de compensatieregeling van de nieuwe werkgever. Dat is bijvoorbeeld het geval als die compensatie buiten de pensioenregeling plaatsvindt. In dat geval bouwt deze specifieke deelnemer minder pensioen op dan bij zijn vorige werkgever.

Informeer deelnemer tijdig over gevolgen

Informeer deelnemers daarom op tijd over de gevolgen van eerbiedigende werking, bijvoorbeeld bij uitdiensttreding. Ook als er (voorlopig) niets verandert aan de pensioenregeling, is deze informatie relevant. Geef daarnaast jaarlijks en bij beëindiging van deelname aan de pensioenregeling uitleg over het gebruik en effecten van een staffelvolgende premie. Deze informatie moet ook beschikbaar zijn op de website van de pensioenuitvoerder.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.