Nieuws
06/11/24
Mogelijke vergunningplicht zorgaanbieders
Er zijn zorgaanbieders die hun cliënten adviseren om naar een andere verzekering over te stappen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wijzen er nadrukkelijk op dat vormen van ‘zorgsturing’ en/of verzekeringsadvies niet zijn toegestaan. De NZa en de AFM zullen dit monitoren in het overstapseizoen van de zorgverzekeringen.
In het kort
- Zorgsturing en advisering zijn niet toegestaan
- NZa en AFM monitoren naleving wet- en regelgeving in overstapseizoen
Zorgsturing en advisering zijn niet toegestaan
In de praktijk komen de NZa en de AFM situaties tegen waarin zorgaanbieders hun cliënt(en) sturen naar een zorgverzekering van een specifieke verzekeraar of naar een verandering van hun polis. Met zorgaanbieders bedoelen wij organisaties of instellingen die (specialistische) zorg aanbieden en individuele zorgprofessionals. De NZa en de AFM wijzen er nadrukkelijk op dat vormen van ‘zorgsturing’ en/of verzekeringsadvies niet zijn toegestaan.NZa en AFM monitoren naleving wet- en regelgeving in overstapseizoen
De NZa en de AFM komen onder meer deze situatie tegen. Een aanbieder brengt een advies uit met de volgende strekking: ‘ons advies is om voor 31 december over te stappen naar een restitutiepolis. Een restitutiepolis biedt de ruimste dekking en een breed behandelaanbod, waarbij je volledige keuzevrijheid hebt in het kiezen van je zorgaanbieder.’ De zorgaanbieder adviseert in dit geval een overstap naar een restitutiepolis die door een beperkt aantal verzekeraars wordt aangeboden.Dit advies kan worden aangemerkt als zorgsturing en dat is niet toegestaan (4 lid 1 van de Regeling transparantie zorgaanbieders (TH/NR – 035)). Informeren is vanzelfsprekend belangrijk, maar sturen in de informatieverstrekking mag niet. Daarnaast kan ook sprake zijn van ‘adviseren over financiële producten’. Dit is het geval als een zorgaanbieder zijn cliënt zegt om een specifieke zorgverzekering van een bepaalde verzekeraar af te sluiten. Dit wordt beschouwd als ‘adviseren’ en is alleen toegestaan met een vergunning van de AFM.
De NZa en de AFM verwachten van zorgaanbieders dat zij op de hoogte zijn van de relevante wet- en regelgeving en deze naleven. De NZa en de AFM zullen dit monitoren in het overstapseizoen van de zorgverzekeringen.
Vragen of meer informatie?
Voor meer informatie over vergunningen kunt u contact opnemen met het Ondernemersloket van de AFM. Dat kan met een e-mail naar ondernemersloket@afm.nl of via het contactformulier. Ook kunt u ons telefonisch bereiken op maandag, woensdag en donderdag 10.00 uur tot 13.00 uur op telefoonnummer 0800 6800 680 (gratis).Met vragen over zorgsturing kunt u contact opnemen met de Nederlandse Zorgautoriteit. U kunt een WhatsApp-bericht sturen naar 088 - 770 8 770. Vermeld in het bericht:
1. of u de vraag stelt als patiënt, verzekerde of zorgprofessional en;
2. waar de vraag over gaat (bijv. onderwerp en/of zorgsector). Heeft u een uitgebreidere vraag? Stuur dan een e-mail naar info@nza.nl.
Contact bij dit artikel
Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?
Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.