Go to content
""
Artikel 29/05/24

Meeste pensioenuitvoerders geven aan te voldoen aan basisvereisten SFDR 

De meeste pensioenuitvoerders geven in ons self-assessment aan dat de transparantie over de duurzaamheid van de pensioenregeling bij hen op orde is. Wij zien ruimte voor verbetering als het gaat over het gebruik en invullen van de templates. 

De AFM heeft opnieuw onderzoek gedaan naar de naleving van de SFDR onder pensioenuitvoerders en andere financiële instellingen. Nieuw is dat we dit jaar ook hebben gekeken naar de naleving van de vereisten uit de lagere regelgeving die per 1 januari 2023 zijn ingegaan.

Naleving basisvereisten SFDR

Uit het self-assessment blijkt dat 65% van de pensioenuitvoerders duurzame kenmerken promoot, wat 96% van de actieve deelnemers omvat. De meeste pensioenuitvoerders geven aan dat zij de basisvereisten van de SFDR naleven. Dit zijn de vereisten die vanaf maart 2021 van kracht zijn: transparantieverplichtingen over duurzaamheid van zowel de pensioenuitvoerder zelf als de pensioenregeling. Op onderdelen is nog ruimte voor verbetering. Zo geeft 30% van alle pensioenuitvoerders aan nog niet te rapporteren over de impact van duurzaamheidsrisico’s op het rendement. Van de 70% die wel opgeven hierover te rapporteren, gaat het vaak om een kwalitatieve beschrijving. Aandachtspunt is dat je je blijft inspannen om de benodigde duurzaamheidsdata te verzamelen. Waar je niet voldoet aan de basisvereisten van de SFDR, is het belangrijk dit op korte termijn op te lossen. De AFM zal de pensioenuitvoerders die nog niet voldoen aan de basisvereisten van de SFDR hierop aanspreken.

Gebruik en invullen verplichte templates

Verder geven pensioenuitvoerders aan in de meeste gevallen de verplichte templates te gebruiken. Deze templates zijn onderdeel van de lagere regelgeving. Een belangrijk template is het producttemplate, waarin pensioenuitvoerders deelnemers informeren over ecologische of sociale kenmerken van de regeling. Alle pensioenuitvoerders waarop dit van toepassing is, geven aan dit template te gebruiken. Aangezien de overgrote meerderheid van actieve deelnemers (96%) een pensioenregeling heeft met duurzame kenmerken, kunnen zij deze duurzaamheidsinformatie raadplegen in het producttemplate op de website van de pensioenuitvoerder.

Producttemplates verbeteren

Naast het self-assessment, hebben wij verschillende producttemplates bekeken. Op dit moment is de informatie in deze templates vaak nog moeilijk te begrijpen. Dit komt onder meer door te vaag of algemeen taalgebruik. Dit kan beter. Belangrijk is dat je ook de uitgangspunten uit de Leidraad duurzaamheidsclaims (880 kB) hierin meeneemt. Verder voldoet de presentatie van de informatie soms niet aan de gestelde vereisten. Zo worden bijvoorbeeld niet altijd de juiste kenmerken op het template aangekruist, waardoor het lastig is om in één oogopslag een beeld te vormen over de regeling. Meer aandachtspunten en handvatten voor verbetering van de templates vind je in het rapport Duidelijke SFDR-templates nodig voor duurzaam beleggen (pdf, 880 kB).  

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.