Go to content
""
Artikel 30/05/24

Nieuw Sectorbeeld pensioenen: extra inspanning nodig om niet-opgeëiste pensioenen te verminderen

Op diverse vlakken liggen nog uitdagingen voor de pensioensector bij het meenemen en informeren van hun deelnemers en pensioengerechtigden met het oog op de transitie. Dat blijkt uit ons vandaag verschenen Sectorbeeld pensioenen 2024, waarin we op basis van data van pensioenuitvoerders over 2022 een beeld van het pensioenlandschap schetsen.

We hebben in het Sectorbeeld 5 aandachtspunten geïdentificeerd, waaronder niet-opgeëiste pensioenen. Eind 2022 waren er 367.000 deelnemers die een jaar na pensionering hun pensioen nog niet hadden opgeëist, met een totale waarde van €1,4 miljard. Dit aantal neemt ten opzichte van voorgaande jaren gestaag toe. Het is van belang dat pensioenuitvoerders zich voor de overgang naar het nieuwe stelsel extra inspannen om pensioengerechtigden te bereiken die hun pensioen nog niet hebben opgeëist. De extra inspanning zorgt voor duidelijkheid voor deelnemers, verhoogt de kwaliteit van de administratie en voorkomt het risico op wegraken van niet-opgeëiste pensioenen tijdens de transitie. Een goede vastlegging van deze pensioenen zorgt ervoor dat na de transitie de pensioenen makkelijker te traceren zijn naar de desbetreffende deelnemer.

Meer interessante inzichten

Het Sectorbeeld (pdf, 1.6 MB) biedt meer interessante inzichten. Bijvoorbeeld over variabele uitkeringen, deelnemers met beleggingsvrijheid en de groei van de grijze vlek. Alle onderliggende gegevens zijn door jullie – uitvoerders van tweedepijlerpensioenen – zelf bij ons aangeleverd via de jaarlijkse Toezichtrapportage.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.