Terug

Essentiële beleggersinformatie (Ebi)

Beleggingsinstellingen zijn verplicht de essentiële beleggersinformatie (EBi) beschikbaar te stellen. Dit is een ander document dan het essentiële-informatiedocument.

Informatie over een beleggingfonds

De essentiële beleggersinformatie is de Europese opvolger van de financiële bijsluiter voor beleggingsinstellingen, ook wel het verkort prospectus genoemd.

De essentiële beleggersinformatie geeft inzicht in de aard en risico’s van het aangeboden beleggingsfonds, zodat je zelf op basis van de feiten kunt beslissen of je in het fonds wil beleggen. De risicometer geeft de risico’s van verschillende beleggingsproducten aan. En wordt gebruikt in reclame-uitingen voor beleggingsproducten.

Wat zegt deze risicometer?

risicoscore-1-voorbeeld-rondDe essentiële beleggersinformatie geeft inzicht in de aard en risico’s van het aangeboden beleggingsfonds, zodat je zelf op basis van de feiten kunt beslissen of je in het fonds wil beleggen. Met de risicometer kun je het risico van een beleggingsfonds inschatten en beleggingsfondsen onderling vergelijken.

Het risico van beleggingsfondsen wordt voornamelijk bepaald op basis van de bewegelijkheid van de waarde van de beleggingen. Hoe harder de koersen van de belegging stijgen of dalen, hoe groter het risico.

Lees voor een toelichting op de risico’s de productinformatie en de essentiële beleggingsinformatie goed door. Voor complexe producten geldt er andere verplichte informatie. Het risico bij complex producten wordt op een andere manier berekend en weergegeven.

Informatie delen

Delen via: deel
Alle onderwerpen over advies