Go to content
Artikel 20/12/23

Let op evenwichtigheid bij transitiecommunicatie

Deelnemers ontvangen tijdens de transitie naast reguliere informatie zoals het UPO ook op verschillende momenten informatie over wat de transitie voor hen persoonlijk betekent. Zorg ervoor dat die informatie correct, begrijpelijk en duidelijk is; en dat je op ieder informatiemoment evenwichtig voor- en nadelen benoemt.

Het is van belang dat pensioenuitvoerders de verstrekking van transitie-informatie bezien in samenhang met andere communicatie aan de deelnemer. Dat betekent in ieder geval dat alle informatie-uitingen op zichzelf evenwichtig zijn, maar ook dat de informatieverstrekking als geheel evenwichtig is. Leg daarom aan de deelnemer goed uit wat hij precies leest, waarom hij dit nú leest en hoe deze informatie zich verhoudt tot eerdere informatie. De boodschappen en feiten mogen niet tegenstrijdig zijn of lijken. Als berekeningen in twee verschillende uitingen afwijken doordat deze op andere peilmomenten zijn gedaan, leg dat dan ook uit.

Evenwichtig in elke laag

Informatie ‘gelaagd’ aanbieden kan hierbij helpen. Ook hierbij is het van belang dat iedere informatielaag op zichzelf evenwichtig is. De voordelen alleen in de bovenste laag tonen en de onzekerheden pas in de laag eronder, is niet evenwichtig. Maak ook duidelijk welke informatie deelnemers in diepere lagen kunnen lezen, en waarom dat voor hen relevant is.

AFM-advies over UPO-modellen

Wij zullen blijvend aandacht vragen voor evenwichtige en duidelijke informatie aan deelnemers tijdens de transitie. We hebben bovengenoemde boodschappen recent bijvoorbeeld meegenomen in ons advies over UPO-modellen 2024 (pdf, 100 kB). 

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.